top of page

Svatební rozpočet 2024

Kolik stojí svatba?

Přesně tolik, kolik jste za ni ochotní zaplatit.


Může vás stát pár tisíc korun, kdy se rozhodnete vzít jen ve čtyřech na úřadě a potom uděláte menší svatební oběd, ale může stát také statisíce. Je proto dobré si otevřeně s partnerem říct, kolik vlastně jste ochotní za svatbu utratit a co jsou pro vás ty nejdůležitější věci, na kterých šetřit nechcete.


Jak si vlastně stanovit rozpočet dopředu, když nevím, co kolik stojí?

Stejně jako každé zboží má svého kupce, tak i svatební trh nabízí služby a produkty v různých cenových hladinách. Můžete jít cestou nadšenců nebo začátečníků, kteří dělají super svatební věci jako bokovku stejně tak si můžete vybrat profíky, kteří se ve svatbách pohybují delší dobu, mají profesionální nástroje a potřebné know-how.

Hlavní je si na začátku sepsat, z čeho vlastně budete svatbu platit:

  • Máte našetřené nějaké úspory? Jakou část z nich jste ochotní na svatbu dát.

  • Stihnete ještě nějaké peníze došetřit? Reálně odhadněte, kolik můžete do svatby dodat.

  • Chcete jít cestou půjčky? Zjistěte si nabídku půjček, podmínky a vaše možnosti splátek.

  • Můžete počítat s pomocí rodičů? Řekněte si s nimi na rovinu, zda vám přispějí do svatebního budgetu.

  • Kolik je reálné dostat v rámci svatebních darů? Tady záleží na hodně faktorech - peníze dneska už téměř stoprocentně nahradily mixéry a vysavače, ale záleží na počtu a skladbě vašich hostů. Je to trochu vabank, s čím můžete počítat a raději tak získané peníze využijte na následné líbánky než s nimi dopředu počítat na svatební náklady.


Jak si říct o dary ve finanční podobě

Mnohdy to není ani tak potřeba - někdy se ale hodí taktně naznačit, že opravdu nejvíc oceníte finanční pomoc, ať už na stavbu domečku nebo třeba na následnou dovolenou. Ideálně zkuste najít nějakou inspiraci v podobě vtipné kartičky, kterou dáte společně se svatebním oznámením. Nebo můžete při zvaní vašich hostů zmínit, v jaké jste situaci a že by vám nejvíc pomohla hotovost.

Kartičky vám ráda pomůžu připravit - ve vašich barvách a ve vašem stylu.



Pokud na svatbu plánujete hry, při kterých budete vybírat peníze (cikánka, dražba střevíčku nevěsty, tombola, apod.) - řekněte to hostům předem. Vezmou si tak nějakou hotovost s sebou a uzpůsobí tomu výši daru vs. částku, kterou vám dají přímo do hry na svatbě.

Spoustu hostů vymýšlí vtipné dárky, které vám potom leží na půdě, a tak jejich pozornost přesměrujte na vtipné způsoby, jak předat peníze.

Informaci můžete vložit i na svatební web - osobnější punc tomu dodá, když to třeba natočíte formou videa nebo grafikou, na které bude vidět, na co spoříte (projekt vašeho domu, obrázek auta, koláž z vašich vysněných destinací,...).


Jak počítat svatební rozpočet?

Oblečení

  • Svatební šaty - udělejte si průzkum. Svatební salony mají hodně často ceny přímo na svých webech, můžete tak předem udělat odhad, kolik půjčení bude stát. Šaty z konfekce vycházejí na 2 - 5 tisíc korun, půjčovné se standardně pohybuje kolem 10 - 25 tisíc korun, luxusnější šaty si můžete půjčit nebo zakoupit i za desetitisíce korun.

  • Doplňky, líčení, účes nejen pro nevěstu - pokud chcete počítat veškeré svatební náklady, tak i sestřih / barber pro ženicha, vizážistku (MUA), kadeřnici, nehty, nezapomeňte na zkoušku líčení a účesu, bižuterii nebo šperky, apod.

  • Svatební oblek - podobně je to s oblekem. Najdete sako a kalhoty za 2 - 9 tisíc korun, Bandi vychází kolem 15 - 20 tisíc korun a samozřejmě i zde hraje roli, jestli chcete oblek na míru nebo konfekci, s vestičkou, manžetovými knoflíčky, atd.

  • Šaty pro družičky / Košile pro družby - můžete chtít po svých hostech šaty v určité barvě, ale potom je fajn jim vyjít vstříc a třeba jim šaty nebo alespoň doplňky koupit. I tady můžete objednávat nějaké šaty nebo třeba náramky, kapesníčky a šátky na Temu, Aliexpressu, apod., nebo jít k českým dodavatelům.




Dodavatelé

  • Svatební agentura / koordinátorka - pokud si na to netroufáte sami, je určitě lepší využít službu zkušených koordinátorek. Pomůžou vám vše naplánovat a sehnat další dodavatele, zajistí na místě výzdobu a aby vše bylo ready na čas, jak potřebujete, posunují děj svatby, moderují, připravují vše v průběhu dne. Následně pomáhají s úklidem a vyúčtováním svatby, abyste na něco nezapomněli.

  • Svatební místo / místa svatby - liší se podle dodavatele. Obřad můžete mít zdarma v místech, která spravuje vaše matrika, hostinu následně opět můžete udělat na vlastní zahradě (svépomocí, ale stejně musíte sehnat nádobí a ohřívače, atd.). Až po poplatky za speciální místa obřadu a pronájem luxusních hotelů. Někteří dodavatelé neřeší poplatky za pronájem restaurace nebo stodoly, ale vyžadují, abyste si od nich vzali i catering - kalkulují spíše cenu občerstvení a práci obsluhy.

  • Výzdoba - tady se dá hodně rozšoupnout, ale taky hodně ušetřit. Hodně nevěst jde cestou, že si výzdobu dělají samy, nakoupí na Marketplace na Facebooku nebo bazarech od předchozích nevěst už třeba hotovou výzdobu (běhouny na stoly, látkové ubrousky, vázičky a další věci na svatební tabuli, slavobránu, rekvizity do fotokoutku, atd.). Anebo si můžete vybrat koordinátorku nebo agenturu, která vše vyřeší za vás, včetně třeba květinové výzdoby a dekorací.

  • Tiskoviny - teoreticky se obejdete bez nich. Svatební oznámení zvládnete bez papíru osobně nebo dneska už třeba online pozvánkou (využijete svatební web nebo nějakou stránku na sítích)

  • Květiny - v základu můžete chtít pouze svatební kytice pro sebe (nevěstu) a maminky. I kdybyste škrtali sebevíc, dát maminkám kytičku je takový základ, že to bych rozhodně nevynechala. V rámci těchto tří kytiček se můžete vejít do 2 - 3 tisíc korun. Pak můžete přidávat - kytičky pro svědkyně, družičky, korsáže pro ženicha, tatínky, svědky, květinové dekorace na stoly, do kostela, na slavobránu, věnečky, myrty pro svatebčany, kytičky pro babičky, druhou - házecí kytici, květiny na dort, auta, pod prstýnky, do vlasů,... Nezapomínejte také na dovoz květin na místo svatby a hostinu a jejich aranžování na místě. Potom vás celý balíček tak, abyste to měli bez starostí vyjde i na 40 - 100 tisíc.

  • Fotograf - svatbu vám může cvaknout nadšený bratránek, nebo profesionální fotograf, který si doveze kufry plné techniky, nachystá fotokoutek, blesky na svatební párty, pomůže vám s organizací svatebního dne a udělá vám nezapomenutelnou vzpomínku. Může to být součást svatebního daru nebo největší položka rozpočtu v řádu desítek až stovek tisíc.

  • Kameraman - podobně jako fotograf :) Může to být strejda s kamerou nebo profík se spoustou techniky, dronem, světly, stabilizátory pohybu, zvukovou technikou na rozhovory, atd. Součástí ceny je i následné zpracování - pokud kameraman platí knihovnu s hudbou nebo budete chtít koupit licenci na Eda Sheerana :D, rychlost a profesionalita zpracování daného videa, následné korekce dle vašich přání, atd.

  • Kapela / DJ - nám nakonec stačilo Spotify :D ale pokud chcete nejen večerní zábavu, ale i ozvučení obřadu, moderátory na váš den, speciální playlisty, apod., můžete se dostat od pár tisíc na desetitisíce (běžně 20 - 30 tisíc). Na obřad si pak můžete zvlášť vážnou hudbu.

  • Dort, sladký bar, výslužky - Hosté prostě se svatebním dortem počítají. I zde můžete využít nějaký hotový od dodavatele ve vašem okolí, koupit do něj třeba nějaký svatební zápich a máte hotovo. Cena záleží i na množství kousků, kolik máte svatebních hostů. Až po zdobený několikapatrový svatební dort s květinovou výzdobou a dřevěným zápichem na míru ve tvaru vašeho nového příjmení. Dort na 10 porcí vás bude stát pár stovek, potom počítejte kolem 100 - 120 korun / porci. Od výslužek se postupně upouští, ale pokud je chcete zachovat, tak jste kolem 2 - 5 tisíc. Nezapomeňte na ochutnávku předem, což je taková milá povinnost při plánování svatby. Sladký bar potom opět nemusíte mít vůbec a naprosto v pohodě ho nahradí svatební koláčky nebo cukroví rozmístěné na svatební tabuli a svatební dort. Až po sladký bar včetně aranžmá a dovozu na místo svatby.

  • Prstýnky - od kovových kroužků bez zdobení, nebo diamantové prstýnky z bílého zlata. Vychází od 300 po statisíce.

  • Matrika, oddávající, úřední poplatky - nezapomínejte na dar panu faráři (někteří si řeknou rovnou o konkrétní částku, jiní nechávají dar na vás), poplatky matriky (se můžou také lišit, matriky mají svoje oddávací místa většinou zdarma nebo za menší poplatek, ale speciály a výjezd pak mohou mít matriky zpoplatněné).

  • Catering - služby spojené se samotným servírováním obědu, rautu, čepování nápojů, apod. I když budete mít oběd i večeři formou rautu, pití bude formou samoobslužného baru, a ušetříte i tak, že si pití koupíte sami, přece jen vám někdo musí jídlo dovézt, naaranžovat do rautů, dovézt nádobí včetně várnic a ohřívacích mís, skleniček, příborů, atd. Pokud máte hostinu ve stodole a vše si budete řešit svépomocí, stejně vám s tím bude muset někdo pomoct, ať se ve svatební den nezblázníte.

  • Dárky pro rodiče a pro hosty na památku - zvládnete svépomocí vyrobit nějaké drobnosti nebo sladké dárečky. Můžete lidem dát profesionální čokoládky, tužky s vašimi jmény, medíky, dárky spojené s vaším jménem (Kovářovi dávají podkovy, Veselí dávají placky s nějakým smajlíkem, apod.), slivovičky, láhve s vínem, vonné svíčky,... Rodičům se dává větší poděkování - něco na zeď ze dřeva nebo keramiky, speciální tištěné poděkování, menší svatební dorty jako poděkování za syna / dceru,

  • Ubytování pro hosty / Rozvoz - není nutné řešit, pokud jste z jednoho města a máte svatbu přímo v něm. Pak je fajn mít domluveného kamaráda na rozvoz, případně pronajmout větší auto, ať to odsýpá. Většinou se nám ale sjedou hosté z celé republiky - někde máme rodiny, jinde žijeme, máme kamarády ze školy, atd. Pokud pronajímáte celý hotel nebo penzion, máte ubytování v ceně. Máte-li v plánu free svatbu, budou stačit stany na zahradě. Většinou ale zajišťujeme ubytování aspoň nejbližším - rodičům, svědkům, jejich rodinám.

  • Animátorky - pro zabavení dětí můžete sami vyrobit dětský koutek nebo najmout profesionálku, která má své hry, malování na obličej, večerní diskotéku.

  • Po svatbě - hodně nevěst zpětně říká, že by si objednaly někoho na úklid po svatbě.



Hostina

Jedna z nejdiskutovanějších položek svatby - kolik vlastně stojí oběd a večerní raut, kolik stojí alko/nealko na celý den, dá se to spočítat na hosta? Dřív se uváděla tisícovka na osobu, dneska už bych to zvedla na cca 2 - 3 tisíce. Opět záleží, jestli vaši hosté pijí donperiňon nebo minerálku, jestli budete mít výjimky a speciální menu pro alergiky a dietáře, atd.

Pokud máte hosty zdaleka nebo pozdější obřad, počítejte také s občerstvením na dopoledne, kdy se hosté budou sjíždět.


Další náklady se svatbou

Rozlučka se svobodou bývá v režii družiček / družbů, Ale pokud děláte nějakou společnou grilovačku, počítejte i s těmito náklady.


Mokrá varianta pro svatby venku - pak je fajn mít po ruce párty stan nebo další věci potřebné pro svatbu za deště.


Skákací hrad, zážitky na svatbu. Ať už třeba využijete karikaturistu, budete se chtít fotit při letu v balonu nebo na nějakém hradu / památce (tady počítejte se vstupným), pronajmete si veterána nebo limuzínu, pronajmete skákací hrad nebo další atrakce pro děti, ochutnávku rumů nebo prohlídku vinného sklípku, chystáte na večer ohňostroj a jiná překvapení, rozpočet vám poskočí o pár / desítek tisíc.



Kdy se co platí?

Obecně se podmínky plnění a tedy i placení mohou hodně lišit. Je proto opravdu důležité, domluvit na všem předem při uzavírání smlouvy, objednání služby. Zároveň mnozí chtějí peníze v hotovosti, i když platba na fakturu nebo převodem je dneska už běžná záležitost.


Předem

To je hodně o dohodě. Fyzicky věci, které chcete mít na svatbě od oblečení po dekorace a šperky, si kupujete, nebo platíte při vypůjčení. Stejně tak třeba fotokoutek, pronájem Instaxu (většinou se vyúčtuje potom spotřebovaný materiál - fotky, zničené nádobí, apod.).

Zálohy jsou u spousty dodavatelů běžnou praxí - vy máte jistotu, že vám dorazí, dodavatel má jistotu, že s ním počítáte. Standardně bývá záloha součástí smlouvy - kterou důrazně doporučuju pro klid duší podepsat hned, jak si dodavatele vyberete.


Na svatbě

Vyplácíte ty, koho už vlastně neuvidíte - hudbu, obsluhu, květiny (pokud vám je dovezou na místo), farář / oddávající, matrika, řidiče.


Druhý den

Hotel, ubytování, vyúčtování občerstvení, cateringu, úklidu po svatbě.


Po svatbě

Fotograf a kameraman většinou chtějí peníze při dodání zakázky. Může se stát (a je to taky běžné), že chtějí peníze při odjezdu ze svatby.

Ti, kdo vám něco pronajímají většinou chtějí zálohu předem nebo při půjčení a po svatbě doplatek - případně poplatky z zpožděné vrácení nebo poškození (šatů, výzdoby, nádobí, apod.).

Počítáte-li do svatby i svatební cestu, můžete se dostat do závratných výšin. Já ji raději brala jako dovolenou a do svatby nepočítala.


Co s tím vším?

Spoustu nevěst uvedlo po svatbě, že by radši za svatbu utratili míň, než v reálu, a za ušetřené peníze by vyrazily cestovat nebo si koupili něco do domu. Myslete na to, co je vážně nutné a bez čeho se obejdete. Bereme se (většinou) jen jednou, ale to neznamená, že musíte nutně utratit peníze za věci, které nevyužijete nebo se po svatbě vyhodí. Víc tipů od bývalých nevěst v článku.

V rámci ecofriendly svateb můžete spoustu koupených věcí poslat dál do světa a zjednodušit tak přípravu svatby jiné nevěstě. Víc k ecofriendly svatbám třeba v článku.

Ostatní už je na vás :)

bottom of page