top of page

Svatba venku - na co nezapomenout

Jsou věci, které vás napadnout hned - co když bude pršet, jakou slavobránu nebo kolik židlí. Ale je tu pár super tipů, na který jsme během naší práce narazili. A to bysme nebyli my, abysme se o ně nepodělili :)


Mokrá varianta

To je jedna z věcí, kterou si nikdo z nás nechce připustit - a to je déšť na svatbě. Ale co si budem, počasí neovlivníme a je lepší s deštěm počítat předem, než být potom nemile překvapen. Pokud máte venkovní obřad, tak doporučujem mít v záloze aspoň nějaký altánek, kam se schováte s oddávajícím, ať nemusíte u obřadu držet deštníky. Hosté to nějak zvládnou.

Pokud se datum svatby blíží a předpověď nevypadá příznivě, nachystala bych si i nějaké lepší boty - ideálně gumáky. Přece jen je lepší vdávat se v barevných švihlých gumákách než si prokřehlá odnést rýmu nebo něco horšího.

Chcete-li mít vychytanou svatbu - můžete nakoupit hostům jednorázové barevné pláštěnky - na fotkách to bude vypadat skvěle a můžeme s nimi blbnout i potom na focení. Anebo deštníky - upřímně nemusí být "svatební", nemusí být ani bílé, klidně veselé nebo naopak jednobarevné, lepší než nemít žádné.




Pokud předpovídají horko

V posledních letech nás nepřekvapí ani opravdové horko - zvlášť, když je obřad v pravé poledne na nějaké louce nebo na nádvoří. Mějte proto raději po ruce - chladicí box s vodou (obzvlášť pro děti nebo starší se to hodně hodí), kapesníčky na otření - nikdo nechce na fotkách vypadat upoceně nebo se lesknout, vějíře - ty papírové se dají sehnat za pár korun a v dusném letním poledni udělají neskutečnou službu, deštníky - víte, že se dají použít i jako slunečníky? Pokud tedy máte deštníky pro mokrou variantu a už od rána je vedro a azuro, přece jen je vezměte, ať se lidé aspoň trochu schovají.

Většinou se po obřadu fotí hned skupinky - lidé se v horku rádi brzy převléknou (hlavně pánové zahodí saka a kravaty), tak ať máte "hezký fotky". Mějte ideálně nějaký seznam skupinek, ať to odsýpá a lidé nejsou zbytečně nervózní, o to víc, že budou hladoví.


Svatební místo

Myslete alespoň na 6+6 židliček na každou stranu. I když si na svatbě nikdo moc nechce sedat, přece jen se nakonec hodí - pro rodiče, prarodiče i třeba rodiče s dětmi. Strašně často se stává, že školkové děti během obřadu usnou - vylítaní z rána se musí na chviličku zklidnit, a ono to tak nějak samo přijde. Budete ještě rádi, když si vezmete na klín a na chvilku si s nimi sednete.

Mějte připravený stolek a pero - na podpis svatebního protokolu a dokumentů pro oddávajícího a matriku.

Co mít ideálně v nějaké krabici poblíž - kapesníčky, rýži (nebo jiné náboje) do špalíru.




Umístění slavobrány

Zkuste se předem kouknout, kde bývá sluníčko v čas vaší svatby. Ono většina z nás myslí na výsledný pohled, jak to bude vypadat, ale potom se celý obřad šklebí do sluníčka. A stejně tak všichni hosté. Je proto lepší nasměrovat obřad tak, abyste měli sluníčko za zády - bude sice svítit do obličeje oddávajícímu, ale ten je jeden vs. celý zbytek svatby bude mít hezké fotky.


Ozvučení obřadu

Pokud má oddávající připravenou opravdu hezkou řeč, pokud si říkáte sliby nebo nějaká vyznání, myslete na to, že venku je prostě špatně slyšet. Určitě je tak lepší, pokud mát DJ, aby vám ozvučil i místo obřadu. Vaše babičky nebo kamarádi určitě rádi uslyší to nejdůležitější, to, kvůli čemu vlastně všichni přišli.


Házení rýže / okvětních lístků / konfety / bublifuky

Venku si to většinou můžeme dovolit zaneřádit, tak to ho využijte. Je to moc hezká tradice - kdy jdete špalírem lidí, kteří vás mají rádi a kteří vás se skutečnou dětskou radostí zasypou čímkoliv, čím to jen půjde. Užijte si ten špalír, nespěchejte v něm, i když je to nepříjemný, stejně tomu neutečete. A na fotkách to působí krásně!




Speciály

  • Rybník - Budete mít svatbu u rybníka? Nezapomeňte nachystat pro hosty repelenty.

  • Les - Můžete si vybrat, kam dáte obřad? Využijte les a jeho stín - on takový obřad v lese není vůbec k zahození. A hlavně v horku je o hodně příjemnější než pařák na louce.

  • Louka - Do KPZky přibalte prášky pro alergiky - je to drobnost, většina s tím počítá, ale stane se, že budou potřeba, tak ať jsou po ruce.

  • Pole - Hlavně, když je tam spíš už strniště, na kterém se budete chtít fotit u špulek nebo balíků - vezměte si s sebou pevnější obuv na přezutí.

  • Skály - Platí zase pevná obuv.

Ideálně avizujte takové speciály i nám, ať s tím počítáme v naší výbavě. Většinou vozíme všechno, ale znáte to, člověk zapomene vždycky přesně to, co je nejvíc potřeba.


Dron u obřadu

...ruší. Je to prostě bzukot, kvůli kterému všichni koukají víc na dron než na samotný obřad, bere pozornost. Nehledě na oddávajícího, který chce opravdu většinou klid.

...zaměstnává jednoho z nás na 100 %. To znamená, že nebudete mít další záběry nebo fotky ze země za cenu jednoho - dvou záběrů z dronu během obřadu. Děsná škoda. Obzvlášť, když je civilní obřad, který je na 7-10 minut, tak se vlastně nic jiného nestihne.

...nemůže létat všude - ve městech, v zastavěných plochách, ale taky u letišť nebo vojenských prostor nejen, že létat nesmíme, ale hlavně je ta potvůrka tak chytrá, že ani nevzletí.


Dron ale samozřejmě bereme na svatbu vždycky. Využíváme ho hlavně na natáčení přírody a okolí svatby, můžeme ho využít na párovém natáčení nebo třeba při nějaké hře nebo aktivitě.


Využijte venkovní prostory i po obřadu

Hodně o tom píšeme v článcích jak zabavit hosty - udělejte chillout zony, dětem udělejte hřiště, vemte branky, sítě na badminton, křídy, petangue, kuličky, cokoliv vám zabaví děti i hosty.

Skvělej tip je třeba prosecco bar, aperol auto-bar, stánek se zmrzlinou, skákací hrad pro děti i dospělý.

Slavobrána je ideální na focení skupinek - stačí ji postavit někam mezi / před stromy a máte fotokoutek bez dalších nákladů.

Taneční parket na trávě? A proč ne? První tanec venku, při zlaté hodince nebo dřív ve sluníčku, dostatek místa, lepší vzduch než ve vydýchaném sále. Jenom pozor, aby s tím kapela / DJ počítali a rovnou od rána chystali techniku tam, kde budete chtít tancovat.


Prskavky / Ohňostroj / Lampiony

Pokud není moc sucho, využijte venkovní prostor ještě pro večerní romantiku v podobě nějakého ohýnku nebo světla. Běžně děláme prskavkový tanec nebo špalír. Krásně ale vypadají i lampionky s přáními, které místo do vzduchu můžeme pouštět třeba po vodě bazénu nebo rybníku. Lépe se to potom druhý den uklízí.






bottom of page