top of page

Svatby jinak - Ecofriendly svatba

Hodně v poslední době rezonuje téma plýtvání. Ano, na svatbě se mají stoly prohýbat a všichni odcházet přežraní (pardon za ten výraz, ale víme, že je to pravda) - má být všeho dost! Ale neznamená to, že toho musí být příliš, že to musíme cpát do výslužek anebo vyhazovat.

Koncept ecofriendly svatby stojí na pár principech. Inspirujte se jimi a udělejte svoji svatbu moderně a s úctou k přírodě.


Plýtvání jídlem

Domluvte se s obsluhou, že budou jídlo dodávat postupně. Máte-li svíčkovou, základní porce bude spíš menší a na stůl se dají knedlíky a omáčka na doplnění. Už jste někdo vážně po talíři polívky snědli svíčkovou s dvěma kusy masa a 4 knedlíky (2 houskové a 2 karlovarské)?

Stejně tak to platí pro raut. V 18 hodin se začne s rautem, který bude postupně doplňovaný o různé druhy jídla - jak se bude grilovat nebo finalizovat s jejich přípravou. Jasně, kuchyně končí většinou s vařením v 10 hodin večer - to můžou zůstat zobky a věci na dojezení. Na jedné svatbě se takhle na dotlak nechala sekaná a karbanátky a nezbylo nic. Určitě se případné zbytky skladují a převáží líp než guláš nebo tatarák nebo uzená šunka.



Každý vlastní skleničku

Ne plasty, ne papírové tácky - to je snad na svatbu jasný. Co ale nekonečné umývání skleniček a talířů po každém jednom jídle? Dám si chlebíček, vezmu si talířek, ať se nezakydám, nechám ho na místě pro použité nádobí. A takhle ještě 10x za večer. A voda teče a saponáty mizí v odpadech. Co takhle, kdyby si každý host popsal fixou panáka, skleničku na víno nebo vlastní talířek a trošku si ho hlídal - alespoň dokud to dovolí nálada a hladina alkoholu. Minimalizujete práci obsluhy, ale také třeba vyhazování zbytků, protože si lidé naloží tolik, co opravdu sní a raději si půjdou dvakrát na menší porci.

A pokud vás nebaví fixa, zkuste štítkovačku - s tou se vyřádí nejeden svatebčan.


Domácí limonády, čerstvé ovoce, méně cukru

Než plechovky míchaných nebo sladkých nápojů (gin+tonic, coca cola,…) nebo plastové džusy a minerálky využijte raději sirupy a domácí limonády z ovoce. Nejenže do sebe hosté dostanou podstatně míň cukru (a děti tak nebudou řádit ještě v 1 ráno), ale nebudete mít ani tolik odpadu.


Konec jednorázové výzdobě

Zrecyklujte výzdobu - látky, běhouny slavobrány, atd. nakupte a po svatbě zase nahoďte na bazar - určitě uděláte radost nějaké další nevěstě, která vám za ně dá nějakou kačku nebo čokoládu.



Ale recyklujte i květiny - dejte si svoji usušit, květiny od hostů dejte třeba na hroby svým blízkým, vytvořte z nich obraz - Pinterest má spoustu nápadů.

Nenakupujte blbosti - dneska je na trhu tolik drobností a ozdob s přídomkem "svatební", které na svatbě ve finále vůbec nevyužijete, rychle se zničí nebo je po svatbě vyhodíte. Zvažte, co opravdu potřebujete a jestli pro to najdete využití i do budoucna.


V neposlední řadě poproste i svoje hosty, aby se nad plýtváním zamysleli. Pošlete tam dobrou myšlenku dál

bottom of page